#

Ekibimiz

#

TMGDK Hizmetleri


Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı nedir?

Ülkemizin ADR Anlaşmasına taraf olmasının ardından TMGD (Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı) bulundurma ve/veya hizmet alımı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı mevzuatları uyarınca zorunlu hale getirilmiştir. Tehlikeli Maddelerin Taşınmasını Düzenleyen Uluslararası Anlaşmalarda (ADR, IMDG-Code, RID, DGR, ADN) yer alan tehlikeli maddeler ile iştigal eden işletmelerin faaliyet konularına göre Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) alarak Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmesi ya da bakanlık tarafından yetkilendirilmiş TMGDK (Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu)’dan hizmet alması gerekmektedir.


Hangi işletmeler TMGD istihdam etmeli ya da TMGDK’dan hizmet almalıdır?

“Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Tebliği” ve “Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları’ nın Yetkilendirilmesi Hakkında Yönerge” uyarınca bir takvim yılı içerisinde net 50 (elli) ton ve üzeri miktarda tehlikeli maddeyi alan, boşaltan, yükleyen, gönderen, dolduran, taşıyan, tank-konteyner/taşınabilir tank işletmecisi faaliyeti gösteren tüm firmalar ya da taşıma kapasitesi 50 ton üzerinde bulunan ve Tehlikeli Madde taşıması gerçekleştiren nakliye/lojistik firmaları, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşlarından hizmet almak ya da tam zamanlı olarak bünyesinde Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı istihdam etmek zorunludur. Sınıf 1, Sınıf 6.2 ve Sınıf 7 tehlikeli maddelerle iştigal eden firmalarda ise madde miktarı sorgulanmaksızın Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi almak zorunludur. 50 ton miktar sınırını aşmadıkları durumda faaliyeti yapılan Atık ya da Tehlikeli Maddelerden Taşıma Kategorisi sıfır (0) olan maddeler var ise yine miktar sorgulanmaksızın Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı bulundurmak mecburidir. Sınıf 1, Sınıf 6.2 ve Sınıf 7 taşıma kategorisi 0 (sıfır) maddeler ile iştigal eden şirketler dışında 50 (elli) ton sınırını aşmayan firmalar ise yine T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları tarafından denetlenerek her yılın ilk 2 ayı içinde 1 yıl geçerli olacak “MUAFİYET” çalışması yaptırmalı ve bağlı olduğu bölge müdürlüğüne gerekli evraklarla başvurarak muafiyet belgesi almak zorundadırlar. Firmamız bu zorunluluk kapsamında T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı yetkili kuruluşu olarak sizlere bu hizmeti vermektedir.


TMGD HİZMETİ (ADR/RID/IMDG CODE)

Ülkemizin de tarafı olduğu Tehlikeli maddelerin Karayoluyla taşınması (ADR), Demiryoluyla taşınması (RID), Denizyoluyla taşınması (IMDG CODE) anlaşmaları gereğince sorumlu ve yükümlü işletmelere, Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) hizmetini Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ nca yetkilendirilmiş olan kuruluşumuz en kaliteli şekilde vermektedir.


TMFB Danışmanlık Hizmeti – EK3 Raporu

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi başvuru ve yenilemelerinde bulunacak işletmelerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş TMGDK’dan Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge uyarınca EK-3 raporu alınması gerekmektedir. EK-3 Raporunun işletmenin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğünde, yetkilendirilmiş TMGDK tarafından hazırlaması gerekmektedir. EK-3 Raporu; işletme ve TMGDK bilgileri, işletmenin faaliyet konularının TMFB Yönergesi kapsamında değerlendirilmesi, faaliyetlerin hangi taraflarca gerçekleştirildiği, tehlikeli maddelerin işletmeye gelirken ve gönderilirken kullanılan taşıma şekilleri ve bu taşımaların uygunluğunun tespiti vb. konularında detaylı bir şekilde hazırlanmalıdır. EK-3 Raporu Hazırlanması Gereken Durumlar • TMFB başvurusu • TMFB yenileme başvurusu • İşletmenin faaliyet konularından ki değişiklik


Tank, Tanker, UN Onaylı Ambalaj Temini ve Danışmanlığı

ADR ye uygun olacak şekilde İşletmenizin ihtiyacı olan TANK, ÜNİTE ve AMBALAJLARIN temini noktasında kurumunuzu bilgilendiriyor, rehberlik ediyor ve teminini sağlıyoruz. ADR Onaylı Ambalaj Danışmanlığı ; ADR/IMDG CODE/RID sözleşmeleri bölüm 6.1 kapsamlarına uygun imal edilmesi gerekli olan varil, bidon, kutu, torba türü ambalajlar için tasarım sürecine ilişkin yapılması planlı çalışmaları ifade eder.( UN Onaylı Ambalaj) ADR Ambalaj Tasarım/Tip Onayı Belgesi ülkemizde TSE tarafından verilmekte olup, belge almak için gerekli dokümantasyonun hazırlanması, başvurunun yapılması süreçlerinde teknik ve idari destek hizmetidir.


Etiket, Levha, Turuncu Plaka Temini

ADR Sevkiyat Prosedürlerine uygun olacak şekilde Tehlikeli Madde ile iştigal eden tüm Araçlarınızın ve her türlü Paket ve Ambalajlarınızın İşaretlenmesi, Etiketlenmesi, Levha ve Turuncu plaka takılması noktasında size yardımcı oluyor, yön gösteriyor, rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunmak suretiyle teminini sağlıyoruz.

Teçhizat Temini

Tehlikeli Mal / Madde taşıyan araçlarda bulunması gereken Sertifikalı ve ADR zorunluluklarına uygun Teçhizatları, genel ve kişisel koruyucu Ekipmanlar ile Yangın Söndürme cihazlarını temin ediyoruz. Tehlikeli Madde ile iştigal eden firmaların koruyucu ekipmanları kullanmaları; firma çalışanlarının can güvenliğini sağladığı gibi bu ekipmanların işyerinde bulundurulması da işveren için yasal zorunluluktur. Bu bağlamda Koruyucu Ekipmanların tam manası ile işlevini yerine getirmesi gerekir. Yaşanabilecek olası Tehlikeleri önlemesi için Koruyucu Ekipman ve Yangın Söndürme Cihazlarının TSE onaylı olması ve sahte üretim olmaması gerekir, bu manada sizi doğru alış-veriş’ e ve uygun şekli ile temin etme yönüne sevk ediyoruz.


ADR Araç Uygunluk (T9) Belgesi

“Tehlikeli Maddelerin Taşınmasında Kullanılan Ambalaj, Tank Ve Kapların Test, Sertifikalandırma ve Muayenelerinin Yapılması Yetkilendirme Protokolü” uyarınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görevi ve yetkisi kapsamında bulunan tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalajların, tankların ve kapların; test, sertifikalandırma ve muayenesiyle ilgili iş ve işlemleri TSE tarafından yapılmaktadır. ADR Araç Uygunluk ( T9 ) Belgesi başvurusu ve dokümantasyon işlemlerinin yapılması hizmetidir.3.1.7 ADR’ye Uyumlu Ambalaj Danışmanlığı Tehlikeli maddeler taşındığından, mutlaka kapalı bir şekilde (dökme taşımalar hariç) taşınmalıdır. Tehlikeli madde paketleri; normal şartlar altında, maddeler dışarıya sızmayacak şekilde imal edilmiş ve kapatılmış olmalıdır. Paketler yapılarına ve kapasitelerine göre farklılık göstermektedir. Tüm maddeler UN onaylı ambalajlarda paketlenmek zorundadır. Bu işaret; Test Detaylarını, Üretim Tarihi, Onaylayan Ülke vb. içeren bir kodlama sistemi ardında yer almaktadır.


UN onaylı Ambalaj Danışmanlığı